OLIMP NUTRAMIL COMPLEX PROTEIN SMAK NEUTRALNY
proszek, 700 g

Cena:83,89 zł
- Producent: OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
- Typ: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- Postać i dawka: proszek
- Opakowanie: 700 g
- Dostępność: Dostępny
Szczegóły produktu
Opis
Olimp Nutramil Complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion. Stanowi kompletną dietę wysokoenergetyczną i bezresztkową. Preparat zawiera cukry i substancję słodzącą. Produkt bezglutenowy, klinicznie wolny od laktozy.
Skład
Maltodekstryny Kukurydziane, Kompleks Białek (Koncentrat Białek Serwatkowych (Z Mleka) 44%, Kazeinian Wapnia (Z Mleka) 30%, Izolat Białek Serwatkowych (Z Mleka) 26%), Oleje Roślinne (Olej Rzepakowy 63%, Olej Ze Średniołańcuchowymi Kwasami Tłuszczowymi (MCT) 37%), Stabilizatory – Hydroksypropylometyloceluloza, Talk, Glikol Polietylenowy; Diglicynian Wapnia, Sole Potasowe Kwasu Ortofosforowego, Diglicynian Magnezu, Chlorek Sodu, Emulgator – Lecytyny (Z Soi); Cytrynian Sodu, Kwas L-Askorbinowy – Wit. C, Octan DL-Alfa-Tokoferylu – Wit. E, Diglicynian Cynku, Diglicynian Żelaza(II), Substancja Słodząca – Sacharyny; Selenian(IV) Sodu, Glukonian Manganu, Nikotynamid – Niacyna, Cholekalcyferol – Wit. D, Octan Retinylu – Wit. A, Przeciwutleniacz – Mieszanina Tokoferoli; Glukonian Miedzi(II), D-Pantotenian Wapnia – Kwas Pantotenowy, Aromat, Cyjanokobalamina – Wit. B12, Chlorowodorek Pirydoksyny – Wit. B6, Filochinon (Fitomenadion) – Wit. K, Ryboflawina, Monoazotan Tiaminy – Tiamina, Kwas Foliowy (Kwas Pteroilomonoglutaminowy) – Folian, Chlorek Chromu(III) I Jego Heksahydrat, Jodek Potasu, Molibdenian(VI) Sodu, D-Biotyna. - 100 g produktu zawiera: wartość energetyczna 1791 kJ/ 429 kcal, tłuszcz 15,3 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 6,9 g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 5,7 g, węglowodany 46 g w tym: cukry 5,6 g, laktoza <0,08 g, błonnik 0 g, białko 26,9 g, sól 0,6 g, witamina A( mg RE) 229 µg, witamina D 7,1 µg, witamina E 5,7 µg, witamina K 21,4 µg, witamina C 23 mg, witamina B1 0,3 mg, witamina B2 0,4 mg, niacyna ( mg NE) 4,6 mg, witamina B6 0,4 mg, kwas foliowy 57,1 µg, witamina B12 0,71 µg, biotyna 14,3 µg, kwas pantotenowy 1,7 mg, sód 243 mg, potas 499 mg, chlorki 229 mg, wapń 514 mg, fosfor 200 mg, magnez z (chelatu Albion) 64,3 mg, żelazo z (chelatu Albion) 2,1g, cynk z (chelatu Albion) 2,9 mg, miedź 286 µg, mangan 0,57 mg, molibden 16 µg, selen 31,4 µg, chrom 11,4 µg, jod 42,9 µg.Substancje czynne
Preparat złożonyDziałanie
Olimp Nutramil Complex Protein Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wskazania
Preparat Olimp Nutramil Complex Protein przeznaczony jest do postępowania dietetycznego u osób z nietolerancję laktozy oraz rekonwalescentów. Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania w: - chorobach nowotworowych, neurodegeneracyjnych, anoreksji, rozległych oparzeniach, - stanach po udarach i urazach, - chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką), - okresach przed- i pooperacyjnych, - chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa), - po częściowej resekcji jelit lub żołądka, - diecie eliminacyjnej w celiakii, nietolerancji laktozy lub glutenu, - chorobach utrudniających gryzienie i połykanie, - w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków, - dla osób mających problem z apetytem i regularnym spożywaniem posiłków.
Dawkowanie
Dawkowanie: zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. - kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal), - uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal). W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli 1 porcję preparatu (70 g = 1,5 miarki). Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.